Trädgård

Värna trädgårdens superhjältar

humla
En humla vid pionvallmon i min trädgård.

Som barn snöade jag ofta in på ett ämne och slog i uppslagsböcker och lånade massor av böcker på biblioteket och skrev sen ner all min nyvunna information i mina olika anteckningsböcker. Det kunde handla om allt från Leonardo da Vinci till elefanter och älgar.

Ett ämne som jag var extra förtjust i (och som jag fortfarande är till dags dato) var humlor. Jag älskade dessa runda små gulliga insekter. Som barn inbillade jag mig en sommar att samma humla kom och hälsade på mig varenda dag vid vår sommarstuga. Jag döpte honom (dem?) till Humle. Så originellt!

Faktum är att människan har mycket att tacka humlorna och bina för då de spelar en stor roll för den biologiska mångfalden. Dessa flitiga små insekter förbättrar skörden av bär och frukt och hjälper då samtidigt till att förbättra villkoren för andra insekter, djur och fåglar.

humlor
I den här fina boken finns mycket att hämta om man är intresserad av humlor.

Så när jag då fick min alldeles egna trädgård såg jag till att första året plantera massor av sådant som bin och humlor tycker om. Naturligtvis ska jag fortsätta med det även i år. Dessutom har vi en alldeles gräslig gräsmatta där det på sina håll mest är klöver och ogräs istället för gräs och då kan man låta klövern gå i blom lite här och var för humlornas, fjärilarnas och binas skull.

För att få till en jämn tillgång på mat för nämnda insekter så satte jag i höstas Bägarkrokus (Prins Claus) som nu börjat titta upp i trädgården. Får nog sätta fler krokusar och eventuellt också Scilla nästa höst. Till sommaren kommer det blomma mycket gott och fint i min trädgård som humlorna gillar. Smultron, hallon, klöver, lavendel, timjan, mynta, citronmeliss, solrosor, rosenskära, sommaraster, salvia, stockrosor, backtimjan… För att nämna några.

Sweet Sultan
På fröfirman Johnsons hemsida finns en sida med fröer till blommor som är ”Bee and Butterfly Attracting”.

Tänker du på jordens humlor, bin och fjärilar när du planterar i din trädgård?

/Viktoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s