Trädgård

Det blir inte alltid som man tänkt sig

I mina rabatter och trädgårdsland blir det lite som det blir. Jag är fortfarande i det stadiet att jag testar mig fram vad som fungerar, och inte, i min trädgård. Någon planta kanske inte trivs på sin tilldelade plats, några fröer tar sig inte… Man kan aldrig riktigt veta. Men för den sakens skull är det inte så att jag hej vilt planterar lite här och var utan någon särskild plan. Nej då, det är jag en alldeles för mycket kontrollfreak för. Jag gillar att planera och ha (någorlunda) ordning och reda.

Planen som gick i stöpet
Planen som gick i stöpet.

Därför satte jag mig tidigt i år, när trädgårdssuget var så himla starkt men det fortfarande var smällkalla vintern, och gjorde mig en plan. Inte det minsta skalenlig men i alla fall en överblick över var jag ska så vad. Planerna för blomsterrabatterna är inte uppritade än dock, men det finns en någorlunda skriftlig plan. Så när jag köpte fröer så var det de planerna jag följde.

Så kommer då livet emellan med fika och trevligt prat och det är ju så härligt! Var och hälsade på min sambos underbara mor i helgen och när vi druckit kaffe och pratat trädgård en stund gick hon och hämtade fröer och knölar som hon samlat på sig och gav till mig. Åkte därifrån med värme i hjärtat för denna goa människa samt med en kasse fylld av 18 påsar fröer, en pillerburk fylld med Luktärtsfrön, en glasburk med Aklejafrön samt 15 Montbretialökar. Nu blir det till att planera om!

Nya fröer
Massa nya fröer att få in i planeringen.

Nästan varje dag går jag en trädgårdsrunda för att kolla till min trädgård. Oftast med min mops Donut i släptåg. Trädgårdsrundan kan ta fem minuter under årets tidiga månader och upp till flera timmar på våren och sommaren då jag kanske kan få syn på något som behöver fixas eller några blommor som jag vill lukta på och så går tiden. Idag gick jag trädgårdsrundan själv för att fundera ut var jag nu ska få plats med alla blommor och grödor jag fått fröer till. Egentligen hade jag också en plan om att gå ut och gräva lite i en ny rabatt men den planen gick i stöpet då jag fick sådan lust att göra fint och förbereda i en annan rabatt på framsidan och sen i bara farten rensade ett av trädgårdslanden.

I höstas la jag över löv och gräsklipp över trädgårdslanden och det lilla som nu låg kvar och inte förmultnat myllade jag ner i den fina jord jag fått till där. Att tycka att maskar är äckliga har jag helt fått sluta med! Nu är jag så glad när jag stöter på dem. Medan jag rensade hittade jag några riktiga guldklimpar, nämligen färskpotatis. I mars! Helt otroligt.

Guldklimpar
Jag hittade några guldklimpar i trädgårdslandet!

Nu tror jag i alla fall att jag har en någorlunda ny plan i huvudet för var jag ska plantera alla fröer, men mycket kan hända så rätt som det är håller nog inte den planen heller.

Brukar du göra en årlig planering för din trädgård?

/Viktoria

2 thoughts on “Det blir inte alltid som man tänkt sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s