Trädgård

Lite lätt pelargonberoende

Det är svårt att säga när min fascination för just pelargoner startade. Jag tror nog att jag i hemlighet redan var väldigt förtjust, och hade varit det länge, när jag för 15 år sedan köpte boken ”Mannen som kunde tala med pelargoner” av Lasse Anrell, men det var inte riktigt okej då att gå runt och tala om pelargoner med folk. Jag var ung och hade ännu inte börjat strunta i vad folk tyckte och tänkte. Om de nu ens hade brytt sig om att jag gillade pelargoner, men just då tänkte jag så. Dessutom är ju pelargoner en tantblomma, det vet väl alla?

LasseDet där struntar jag högaktningsfullt i nu för tiden och samlar pelargoner för fullt. Jag köper några sticklingar eller så plockar jag där jag kommer åt. Ofta hemma hos min mor och hennes man som brukar ha många pelargoner på sommaren. Då kan man ta med sig den sticklingen hem, se den växa till sig och sen titta på den längre fram och tänka på en trevlig dag i Dalsland där jag hämtat dem ifrån.

Vårt uterum var fullt av pelargoner hela sommaren och det stod också några här och där runt om på tomten. De var väldigt fina allesammans och i höstas var jag så mån om att de skulle fortsätta leva och frodas att jag då gjorde misstaget att göra mig till för dem. Förr har jag alltid låtit dem stå i fönstret och inte gjort något särskilt under vinterhalvåret men det här året skulle jag prompt ha dem på vinterförvaring, med resultatet att jag för några veckor sedan insåg att några faktiskt kolat vippen under vintern. En del överlevde dock som tur var och de har jag nu klippt ner, planterat om och gett näring.

Pelargonsticklingar
Några av årets nya pelargonsticklingar tillsammans med små tomatplantor.

Förra året räknade jag till att jag hade omkring 20-25 olika sorter, vill jag minnas. Fast om jag måste välja bland alla sorter så tror jag ändå att den gamla hederliga Mårbackapelargonen är min favorit och så vill jag gärna ha minst en Doktor Westerlunds hälsoblomma.

Samlar du på pelargoner eller någon annan blomma?

/Viktoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s