Trädgård

Den första skörden

Det började med en hög med löv. Eller nja, egentligen började det nog faktiskt vintern innan med en rejäl storm som blåste sönder hela det gamla växthuset som fanns på tomten. Jag hade ännu inte blivit en Plantertant då och inte riktigt förstått hur bra det hade varit med ett bibehållet växthus. När Plantertanten i mig började ge sig till känna försökte jag göra det bästa av situationen och det blev bra, om jag får säga det själv.

Vårvintern
Stormen tog växthuset med sig och det som fanns kvar var diskbänken och odlingsbäddarna.
En hög med löv
Här ska det nya trädgårdslandet ligga! Jag pekade, sambon grävde.

Så efter att ha plockat glas runt omkring på tomten i flera månader och tankarna växt till en projektidé så började min sambo gräva vårt trädgårdsland tidigt förra våren.

Det enda misstaget, som jag kan tänka på så här i efterhand, är att vi glömde lägga markduk under grusgången, som man kan se här ovan. Det har straffat sig lite med tanke på ogräs men det är åtminstone inga större mängder.

Gottar sig
Här under gottade sig fröerna tidigt förra våren.

Så blev det då äntligen vår och tid för att börja plantera och inte så långt senare kunde jag njuta av den allra första skörden. Jag satsade först på några enkla och säkra kort som jag inte behövde vänta på så länge, nämligen rädisor och sallat.

Rädisor
Åh, så rik jag kände mig första gången jag fick skörda rädisor från mitt trädgårdsland!
Sallat
Sen kom sallaten.
Potatisskörd
Lagom till midsommar hade vi färskpotatis.
Blast
Mycket potatis blev det, på flera ställen i trädgården. Jag skördade ända till oktober.

Så tillbaka till tidig vår och det där växthuset då som inte fanns mer. Något kunde jag väl ändå göra av odlingsbäddarna som fanns kvar. Det såg då inte mycket ut för världen, men jag satte igång och började gräva och upptäckte att där under allt gräs och ogräs fanns superfin jord att odla i. Jag la också till en hel del ny jord.

Ogräs
Det innebar mycket slit att få till odlingsbäddarna där växthuset stått.
Rensning pågår
Här började det snart närma sig plantering.
Väntan
Min mops Donut tyckte att matte var tråkig som bara grävde och grävde och rensade.

Det tog ganska lång tid, utspritt på många dagar, att rensa upp där växthuset stått. Efter mycket slit var det dock färdigt och jag kunde börja plantera i odlingsbäddarna.

Nyplanterade tomater
Den första planteringen av tomater utomhus.

Mitt första år satte jag potatis, örter, majs, tomater och bönor där växthuset tidigare stått. Men vänta nu! Majs, potatis och tomater tillsammans? Nej, det går ju inte helt utmärkt, som många säkert redan vet. Majs och tomater trivs tydligen inte tillsammans. Att potatisen kan smitta tomatplantorna med potatismögel lärde jag mig nyligen, men det hände inte hos mig. (Vad jag vet.) Däremot tog sig inte majsen så bra. Jag fick en kolv! Om det berodde på tomaterna eller ej vet jag inte. Jag tror nog att jag var lite för snål med gödslingen. Har hört att majs vill ha mycket sådant. Vi grillade massor med majs förra sommaren men tyvärr inga kolvar från egen skörd.

Majs
Det blev bara en ynka majskolv.

Tomater fick vi dock väldigt mycket av. Både av de jag odlade i kruka (Tiny Tim) samt bifftomaterna (Marmande) som jag satte på friland.

Gröna tomater
Donut inspekterar tomaterna.

I år har jag en annan plan för vad jag ska odla och var allt ska vara. Nu vet jag i alla fall lite mer om vad som fungerar och inte, samt vad som kan planteras tillsammans. Mer om årets planteringar i trädgårdslanden går att läsa i blogginlägget Det blir inte alltid som man tänkt sig och jag kommer med all säkerhet skriva mer om det längre fram i vår.

/Viktoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s