Trädgård

Ett smörgåsbord för trädgårdsvandaler

Hur underbart det än är att ha en trädgård så kan det många gånger vara en kamp också. Att vara i naturen är härligt och jag försöker få maskar och insekter att trivas, men å andra sidan är det några djur jag önskar inte skulle trivas så bra som de gör i min trädgård. Då menar jag mördarsniglarna och rådjuren.

Uppätna
Rådjuren har avnjutit en superb buffé. Här har de i alla fall lämnat lite kvar av tulpanerna.

I höstas planterade jag omkring 150 tulpanlökar. Det innebär tid, grävande, svett och en massa hopp som man investerar. Sedan lägger man det i bakhuvudet och så en dag, många månader senare, ser man att de börjar titta upp i marken. Jag har varit så glad för detta och gått varenda dag och tittat på hur mycket tulpanerna har kommit upp. Förra helgen tänkte jag att jag nog måste göra någon säkerhetsåtgärd utifall något rådjur skulle få för sig att titta förbi. Jag har nämligen en bitter erfarenhet av det från förra sommaren då rosorna var som vackrast ena dagen och dagen efter fanns bara några små pinnar kvar som tittade upp ur rabatten… Så för ett par nätter sedan, när jag inte kunde sova, låg jag och tänkte på att i morgon ska jag minsann lägga ut blodmjöl bland tulpanerna, för det gillar inte rådjuren har jag hört. Dagen efter, när jag kommer ut i trädgården finns bara omkring 10 hela tulpaner kvar. Gaaah! Så arg och ledsen jag blev.

Fairy
Vackra rosor innan rådjuren kalasade på dem.

Under dagen igår blandade sig den där ledsamheten med lite ilska och sen kom hoppet tillbaka och idag har jag varit ute och härjat och fixat. Bland alla rosenbuskar och tulpaner strödde jag ut blodmjöl, även om det är försent för tulpanerna, och i träden hängde jag upp gamla dvd-skivor. Har läst någonstans att rådjuren ser skivorna glimra och tror att det är bakdelen på något annat rådjur. Jag är inte helt naiv så tror inte fullt på idén men jag är i alla fall nöjd över att ha gjort någonting i den här bittra situationen. Dessutom fick jag fnissa lite grann över hur dum jag måste sett ut när jag hängde upp skivorna. Lite ilsken och fast besluten. Grannarna tror nog att jag blivit tokig(are).

Till råga på rådjurskampen så är det ju också alltid en kamp mot mördarsniglarna. Har hört från en vän att dessa redan har visats sig i hennes trädgård i år. Förra året, som var mitt första riktiga trädgårdsår, hade jag inte under våren lärt mig att klara av att klippa dessa rackare än. Det straffade sig och jag fick snabbt lära mig. Hade jag börjat i tid så kanske det inte hade varit ett så stort problem som det sen blev. Det var vansinnigt mycket mördarsniglar överallt. I trädgårdslanden, i rabatterna, till och med längs väggarna klättrade de. Så äckligt! Man investerar, som jag redan nämnt, så mycket tid och hopp bara för att se det man planterat bli uppätet.

Mördarsnigel
En mördarsnigel med ”Blomman för dagen” (Heavenly Blue) i sikte.

Det som blev värst angripet av mördarsniglarna var sallat, Tagetes och Dahlia. Tagetes struntar jag i att förkultivera och plantera ut i år men, dum och hoppfull som jag är, kommer jag försöka med både sallat och Dahlia igen. Jag tänker att jag i år ska vara mer förberedd mot sniglarna, men jag vet också att vissa dag orkar jag inte lika mycket och då går jag inte ut i trädgården en dag och så kan det vara kört. Precis som med tulpanerna. Hade jag bara orkat gå ut en dag tidigare så kanske tulpanerna fått vara i fred. Nåja, nog om det. Det är som det är. Hoppet är tillbaka och nu väntar jag på allt annat som kommer att blomma i trädgården. Och tulpanerna kanske växer till sig nästa år. Då ska jag minsann vara mer förberedd.

/Viktoria

 

2 thoughts on “Ett smörgåsbord för trädgårdsvandaler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s