Trädgård

Kryddiga rabatter och klättrande Klematis

KryddatMin kamp mot rådjuren fortsätter. Efter tulpanmassakern som ägde rum i min trädgård för någon vecka sen tar jag det säkra före det osäkra och har nu testat både gamla skivor och blodmjöl och igår blev det Cayennepeppar. Jodå, jag sprang runt bland rabatterna och kryddade dessa riktigt ordentligt. Blev påmind om detta knep i senaste numret av Allt om Trädgård. De skrev också att man kunde använda Tabasco och vitlök. Jag gjorde dock något helt annat också, för när jag stod där vid kryddskåpet insåg jag att någon i familjen bunkrat upp med massor av Spiskummin. Värt att testa, tänkte jag. Nu är alltså rabatterna riktigt kryddstarka! Det ser visserligen inte så fint ut, men det gör å andra sidan inte halvt uppätna tulpaner och rosor heller.

Klematis
När vår Klematis är som bäst.

Efter min kryddrunda började jag att klippa ner vår Klematis. Den sattes en gång i tiden av den ursprungliga ägaren till huset och den trivs oerhört bra. Vi har ett uterum på tomten med tillhörande trädäck och längs med staketet växer Klematisen. På sommaren täcker den in och gör området så lummigt och det blir alldeles tyst där uppe. Egentligen borde jag kanske ha googlat när Klematisen ska beskäras men har något minne av att om den blommar under de varma sommarmånaderna så ska den beskäras under tidig vår. Dessutom minns jag att jag beskar den aningen sent förra året och då hade den växt så mycket att döda grenar satt inslingrade och var så svåra att få bort.

VildväxtaDet är mycket växtkraft i den där Klematisen. Passar man sig inte under sommarmånaderna och håller efter med klippningen tar den över direkt och rätt som det är så är både solstolarna och grillen där uppe helt fast i klättrande och slingrande grenar. Rätt härligt ändå. Vilken sorts Klematis det är har jag inte riktigt haft koll på men efter uteslutningsmetoden och rejält letande så tror jag det är en så kallad Skogsklematis (Western Virgin). Funderar på om jag ska göra mig till och ge den lite ny jord i år men samtidigt har den ju mått bra där i så många år att jag är rädd att den inte gillar att jag fjäskar för den. Jag får fundera på det.

/Viktoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s